Den 11 februari är 112-dagen

Den 11/2 infaller 112-dagen. Visste du att 112 är ett gemensamt nödnummer för hela EU? Det betyder att du kan ringa 112 var som helst i EU och få hjälp i en akut nödsituation

Det kostar inget att ringa 112, varken i det fasta telefonnätet eller i mobiltelefonnätet.

Vid fara för liv, egendom och miljö

Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom och miljö. Genom samtal till 112 när du samhällets alla hjälpresurser såsom räddningstjänst, ambulans, polis, giftinformation, sjöräddning och fjällräddning.

När du ringer

Alla frågor du får när du ringer 112 är viktiga för en effektiv hjälp i en nödsituation. När du ringer 112 kommer operatören att fråga bland annat det här:

- Vad har hänt?
- Var har det hänt?
- Vilket nummer ringer du ifrån?

Ring endast i akut behov

Du ska endast ringa 112 när du är i en nödsituation som kräver omedelbar hjälp. Ditt samtal kan annars försena nödvändig hjälp till andra som är i akut behov av hjälp. Om ditt samtal inte är brådskande kan du istället ringa polisen på 114 14, sjukvårdsupplysningen på 1177 eller informationsnumret vid större olyckor och kriser 113 13.

Kan alla i familjen numret?

Det är viktigt att alla, vuxna som barn, kan nödnumret. En ramsa att lära ut och lägga på minnet är 1-1-2 – lätt att slå!

112-appen

Med 112-appen får du snabb, relevant och pålitlig information vid händelser som inträffar i din närhet. Du kan också automatiskt skicka din position till SOS Alarm vilket för det lättare för hjälpen att komma fram till rätt plats. Appen är gratis att ladda ner. 
Läs mer om 112-appen här.