Västen som räddar liv

Den bästa flytvästen är den du har på dig! Med start 21 maj, flytvästens dag, och kommande sommarmånader uppmärksammar vi vikten av att bära flytväst för säkrare båtliv och minskat antal drunkningsolyckor.

Den bästa flytvästen är den du har på dig

Efter simkunnighet och vattenvana är flytväst eller flytkläder den bästa livförsäkringen mot drunkning.

I Sverige omkommer i genomsnitt cirka 30 personer per år i fritidsbåtsolyckor. Oftast inträffar olyckorna nära land och i lugnt väder. Fall över bord och kantring är de vanligaste orsakerna till olyckorna. Det plötsliga, oväntade fallet är en helt annan sak än att frivilligt hoppa i sjön i samband med bad och lek.

I genomsnitt är 80 procent av drunkningsoffren män mellan 50 och 90 år och hela 85 procent saknar flytväst när de hittas. Många av dessa dödsolyckor hade kunnat undvikas.

Analys genomförd av Transportstyrelsen/Sjösäkerhetsrådet och Svenska Livräddningssällskapet för omkomna genom drunkning i fritidsbåtsolyckor de senaste tio åren visar att hälften förmodligen skulle kunna ha överlevt om de använt flytväst.

Sommaren 2020

Sommaren 2020 innebar tyvärr ett bottenrekord sett till drunkningsolyckor. I juni noterades det högsta antalet omkomna under en månad på hela 2000-talet – 26 personer. Dödsolyckorna var i stor utsträckning kopplade till bad och fritidsbåt och en majoritet av de omkomna var män. Totalt drunknade 77 personer under 2020.

Wear It, Sweden!

Det är Svenska Livräddningssällskapet som initierar kampanjen ”Wear It, Sweden!” för att få fler att bära flytväst i, på och vid vatten. För oss på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund är det en självklarhet att delta och tillsammans arbeta mot samma mål.

Läs mer om kampanjen ”Wear It, Sweden”.   

Ta del av råd för säkra vid bad- och båtutflykter.

Följ oss gärna på sociala medier där vi delar med oss av hur vardagen ser ut på räddningstjänsten och ger råd för att undvika och hantera olika typer av olyckor. Vi ses där! 
www.facebook.se/raddningsarf
www.instagram.com/raddningsarf