Tre brandmän står på rad framför en brandbil och tittar mot kameran.

Vi behöver bli fler brandmän i beredskap

Lokalt engagemang är avgörande för att allmänheten snabbt ska kunna få hjälp i en nödsituation. Är du vår nya kollega? Välkommen med din ansökan senast 10 april.

Rekryteringsbehov har vi särskilt vid stationerna i Dalstorp, Fristad, Horred, Limmared, Mjöbäck, Svenljunga, Tranemo, Trädet och Ulricehamn.

Vad innebär arbetet?

Arbetet som brandman i beredskap innebär i huvudsak räddningsarbete i samband med olyckor. Det kan handla om olika typer av insatser så som att släcka bränder och ingripa vid trafikolyckor. Många upplever räddningstjänstuppdraget som ett positivt och intressant arbete, samtidigt som de gör en insats för sin ort.

 • Du har beredskapstjänstgöring och deltar regelbundet i övningar och      materielvård
 • Du har ersättning enligt avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap
 • Du ges betald grundutbildning och årliga hälsokontroller med      konditionstestning

Hur fungerar det med beredskap?

Arbetet som brandman i beredskap har du vid sidan av ditt ordinarie arbete. Våra brandmän i beredskap arbetar till vardags inom alltifrån sjukvård och skola till hantverk, drift och underhåll. När du har beredskap bär du en sökare som larmar ut dig vid exempelvis ett automatlarm på en industri, en trafikolycka eller brand. För att hinna ut i tid krävs det att du inte bor eller arbetar för långt bort från brandstationen på orten.

I regel har vår personal beredskap var fjärde vecka, men det kan finnas möjlighet till en mer flexibel planering över månaden.

Vi utbildar dig!

Alla nyanställda får genomgå introduktions- och rökdykarutbildning. Du behöver inte ha någon tidigare utbildning eller erfarenhet av räddningsarbete. Du får betalt för den tid du deltar i utryckningar, övningar och utbildningar liksom beredskapsersättning.

Om du är osäker på om arbetet passar dig kan du få möjlighet att under en kortare period testa på arbetet genom en praktiktjänstgöring.

Passar du för jobbet?

Vi söker dig som är fullt frisk och har god kondition och är simkunnig.

 • Du ska ha fyllt 18 år och är en trygg person som vill hjälpa andra.
 • Du behöver bo och/eller arbeta nära aktuell brandstation.
 • Du behöver ha minst B- och C-körkort. Om du inte har C-körkort måste du vara villig att ta C-körkort inom ett och ett halvt år från att du anställs. SÄRF betalar ett ekonomiskt stöd för C-körkortsutbildningen.
 • Du behöver även ha din arbetsgivares medgivande att rycka ut vid larm.
 • Du ska kunna tillträda snarast efter överenskommelse.

Personlig lämplighet avgörs genom anställningstester, intervju och läkarundersökning.

Moment inför anställning

För att få anställning som brandman i beredskap är det tre moment som ska genomföras och godkännas.

 1. Arbetsprov på rullmatta och intervju

  Provet är en bedömning av den fysiska arbetsförmågan och utförs iklädd full larmbeklädnad, en vikt motsvarande cirka 20 kilo, på ett rullband i åtta graders motlut i 4,5 km/h under sex minuter. 

 2. Anställningstest

  Under en heldag kommer de personer som fått godkänt och gått vidare från arbetsprovet att få genomföra fem olika testmoment;  

 • Simtester
 • Höjdprov, klättra på utskjutsstege iförd taksäkringsutrustning
 • Momentbana, iförd komplett rökdykarutrustning
 • Gasolhuset, arbetsprov vid försämrad sikt
 • Tekniktest

De flesta moment genomförs under tidtagning. Se därför till att göra så bra ifrån dig som möjligt. Läs mer om våra anställningstester.

 1. Hälsokontroll

  Hälsokontrollen utförs av vår företagshälsovård och innefattar en allmän hälsokontroll, provtagning avseende alkohol och droger samt arbets- och vilo-EKG. Undersökningen tar cirka 1,5 timma.

Tidplan

Skicka gärna din ansökan så snart som möjligt, dock senast 10 april. Arbetsprov på rullmatta samt intervju genomförs när ansökningstiden gått ut.

Efter godkända tester och hälsokontroll kan möjlighet finnas till praktikanställning i avvaktan på introduktionsutbildning.

Välkommen med din ansökan

Använd vår ansökningsblankett.

Skicka in ansökan, senast 10 april, via:

E-post till jobba@serf.se
eller via post till
Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund
Olovsholmsgatan 12
506 34 Borås

Märk ansökan med "Brandman i beredskap".

Kontakt

Per Johansson
070-562 73 40
per.johansson@serf.se

Du kan också vända dig till platschefen vid respektive station.