Sjunkande vattennivåer i vårt förbund
Vattnet har börjat sjunka undan på flera håll i vårt förbund vilket medfört att vattennivåerna också sjunkit. När vattnet sjunker undan ökar risken för ras och skred.
Varningsklass 2 för höga flöden i Viskan har tagits bort då vattennivåerna sjunkit under senaste veckan. För Ätran är en varningsklass 1 utfärdad, men flödena är sjunkande och förväntas ligga kvar på klass 1-nivå till slutet av vecka 10. Följ väderläget på SMHI:s webbplats.
När vattnet sjunker undan ökar risken för ras och skred. Det beror på att jord, grus, sten och sand kommer i rörelse. Statens geotekniska institut ger tips om hur du kan upptäcka varningstecken på skred.
Håll ett säkert avstånd om du är ute och tittar på vattenflödena. Det finns risk för ras om du går för nära och det är väldigt starka strömmar i vattnet.
Man vet aldrig när nästa krisen är framme nästa gång. Förbered dig genom att ha koll på din egen beredskap i hemmet.
Åtgärder som du kan vidta vid risk för översvämning i din fastighet
Vanliga problem i samband med översvämningar är att du inte kan använda vägar, järnvägar och broar och att fastigheter blir fyllda med vatten. Som fastighetsägare har du ett eget ansvar att skydda dig själv och din egendom. Bor du nära vattendrag bör du vara beredd om vattnet börjar stiga.
Bygg barriärer för att skydda din fastighet
Stiger vattnet är det en god idé att bygga barriärer av landmassor täckta med plast alternativt sandsäckar. Fundera ut var du har det bästa läget för en tillfällig barriär, så att den skyddar det som är viktigast. Eftersom vallen ger en belastning på marken så bör du inte bygga en barriär där den kan orsaka skred. Ta bort barriären så snart översvämningsrisken är över. Kontrollera med din länsstyrelse så att åtgärderna inte är tillstånds- eller anmälningspliktiga, enligt miljöbalken.
Införskaffa pump, gärna i god tid innan en översvämning hotar
När du länspumpar källare är det viktigt att säkerställa balans mellan trycket på insidan och utsidan av källaren. Om marken utanför huset är mättad med vatten utsätts källargolvet eller väggen för ett tryck om källaren töms på vatten. Det är ovanligt, men det har hänt har inträffat att golv har brustit och hela källare fyllts med jord. Var därför försiktig med länspumpningen om du inte är säker på att golvet och väggarna är dimensionerat för att klara vattentrycket.
För att vara säker kan du låta en byggnadskonstruktör eller geotekniker undersöka källarens konstruktion.
Följ väderprognoserna
Misstänker du att det finns risk för översvämning är det viktigt att du följer väderprognoserna där SMHI utfärdar varningar. SMHI kartlägger även det hydrologiska nuläget.
Följ trafikläget och respektera ev. avspärrningar.
Vid en akut händelse som övergår den egna förmågan att hantera - ring 112.
Egen beredskap
Som alltid är det klokt att se över din egen beredskap. Översvämningar kan leda till strömavbrott och problem med vattenförsörjning. Se också till att du har ficklampa, tändstickor, stearinljus och batteriradio till hands om det blir strömavbrott.
En god idé är att ha kontinuerlig kontakt med dina grannar, ni kan bli varandras första och viktigaste hjälp vid behov. Ta del av fler råd kring vad kan du göra vid kris.
Mer information
Informera dig om översvämningsrisken för din fastighet
Kontakta kommunen och fråga ifall ditt område har varit översvämmat tidigare och vilka konsekvenser det blev då. Erfarenheter från den gången kan vara till stor nytta. Kommunen kan också berätta om hur vattenläget ser ut och när en eventuell översvämning beräknas nå ditt område. Det är viktigt att du vet hur vattennivåerna är under normala förhållanden - så att du kan se när vattnet börjar stiga.
Information om exempelvis påverkan på el- och vattenförsörjning, avlopp och gator finner du på aktuell kommuns webbplats:
Bollebygds kommun, Borås stad, Marks kommun, Svenljunga kommun, Tranemo kommun, Ulricehamns kommun