Vad kan du göra vid kris?
Du har ett personligt ansvar att klara dig själv utan el, vatten eller mat i en vecka i händelse av en kris. De flesta av oss kan klara det om vi planerar och tänker efter före.
Tänk efter före
Att klara en vecka utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Vid en kris kommer hjälpen från samhället först att gå till dem som bäst behöver den, så de flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag.
Den svenska regeringen anser att alla människor som inte har ett omedelbart hjälpbehov vid en allvarlig händelse, bör kunna ta ansvar för den egna försörjningen i en vecka.
För att klara en kris är det viktigt att ha tillgång till värme, vatten, mat och kommunikation. Genom att förbereda en krislåda hemma hjälper du inte bara ditt eget hushåll, du avlastar även samhället om en något skulle inträffa. Det minsta lilla du kan förbereda, kommer att vara värdefullt den dagen något händer.
Vad du bör packa i krislådan beror på ditt hushålls egna situation och förutsättningar. Finns det till exempel husdjur? Behöver någon daglig medicinering eller finns det småbarn i hushållet?
En informationsfilm från MSB om hur en krissituation, så som långvarigt elbortfall, kan påverka din vardag och hur du kan förbereda dig. Läs mer om hur du kan förbereda dig på msb.se.
En informationsfilm från Energimyndigheten om hur en krissituation, så som långvarigt elbortfall, kan påverka din vardag och hur du bör agera och kan förbereda dig. Läs mer på energimyndigheten.se.
Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Se därför till att du har något att äta! Köp extra av sådant som du ändå brukar köpa annars. Ta del av fler råd kring mat i kris på msb.se.
Checklista
Vid en kris kan du behöva klara dig utan till värme, belysning eller vatten. Här har vi samlat tips på vad som kan vara bra att ha hemma.
Vatten och mat
- Vattendunkar
- Mat som klarar rumstemperatur
- Campingkök med bränsle
- Utomhus kan du använda en grill
Värme och ljus
- Alternativ värmekälla, om möjligt
- Lyktor och lampolja, fotogenlampa
- Ficklampa med extra batterier
- Stearinljus, värmeljus och tändstickor/tändare, braständare
- Varma kläder och filtar
Information
- Radio med batteri
- Telefonlista på papper med viktiga nummer
Övrigt
- Husapotek med det viktigaste för dig
- Hygienartiklar
- Kontanter
Tips
Förvara vatten i PET-flaskor (fyll dem till tre fjärdedelar) i frysen. De fungerar både som dricksvatten och som kylklampar som hjälper till att hålla låg temperatur i frysen under längre elavbrott.
Vid varning
När det varnas för storm eller om kommande elavbrott av annan anledning kan du förbereda dig med följande åtgärder:
- Tappa upp vatten i vattendunkarna
- Plocka fram ficklamporna
- Ladda batterierna och mobiltelefonen
- Ställ in frysen på max (så håller matvarorna längre vid elavbrott). Vid elbortfall tappar frysen vakuum; tejpa dörren/locket runt om i skarven.
- Kör diskmaskinen och diska undan. Papperstallrikar underlättar vid längre elavbrott.
- Om du har möjlighet att elda i braskamin eller motsvarande; samla in ved och tändved.
- Har du egen djupborrad brunn med hydrofor kan det vara bra att köra den så den är fulladdad.
- Kontrollera att brandvarnaren fungerar, ha brandsläckningsmaterial till hands, se till att utrymningsvägarna inte är blockerade.
Bra att tänka på
Placera ficklampa och tändare/tändstickor på en plats som alla i familjen vet om och lätt hittar till i mörker.
Har du camping- eller friluftskök att laga din mat på; se till att ha bränsle hemma för några dygns användning. Placera inte campingköket under köksfläkten, fettet i fläkten kan ta eld som kan sprida sig i huset via ventilationen.
Stearinljus och värmeljus bidrar till normal temperatur, men lämna aldrig ljusen utan uppsikt. Vid kyla - ta på fler lager kläder. Om temperaturen skulle sjunka mycket - välj ett rum, gärna i söderläge, att vistas i. Fäll ner persiennerna, dra för gardinerna eller häng för en filt för fönstret. Sov alla i samma rum.
Frysta matvaror klarar sig 1-2 dygn om du inte öppnar frysen. Om du bor där det brukar vara längre avbrott, kolla om du kan flytta frysvaror till någon bekant som har el.
Det är viktigt att hålla sig informerad om vad som händer. Du behöver ha en batteridriven radio. På Sveriges Radio P4 lämnas information om händelsen och dess konsekvenser. Dela gärna med dig av denna information till dina grannar, alla kanske inte har möjligheten att lyssna sig till den.
Viktiga telefonnummer
112
Nödnummer vid fara för liv, egendom och miljö När ska jag ringa 112?
113 13
Informationsnummer vid olyckor och skador När ska jag ringa 113 13?
114 14
Polisens nummer vid icke-akuta händelser När ska jag ringa 114 14?
1177
Sjukvårdsrådgivning När ska jag ringa 1177?
Foto: Thomas Henrikson, MSB.