Säker på isen

Det finns ingen helt säker is. En is som är tillräckligt tjock en dag kan ha förändrats till dagen därpå. Ska du ge dig ut för fiske eller kanske skridskor? Då är det viktigt att du kontrollerar att isen håller, var riskerna finns och att du har utrustning med dig för att ingripa om olyckan är framme.

Det viktigaste är en kompis! Ge dig aldrig ut ensam på isen. Tala om att ni ska ge er ut och när ni planerar att vara tillbaka.

Packlista

Ispik - för att testa isens tjocklek. För att kunna gå på isen ska det finnas minst 10 cm kärnis som är hård och genomskinlig. Mörkare färg tyder på en tunnare is. 

Isdubbar - för att greppa tag i isen om du går igenom isen och måste ta dig upp. 

Visselpipa - Gör dig hörd!

Mobiltelefon - Med laddat batteri och helst inpackad i plastpåse.

Flythjälp - En ryggsäck som är fastspänd runt magen fylld med kläder i plastpåsar kan agera flythjälp. Dessutom är det bra med torra kläder.

Om olyckan är framme

Om någon går genom isen eller amlar i en vak:

  • Ring 112
  • Använd en förlängd arm för att få upp personen ur vattnet utan att riskera att själv ramla i. En förlängd arm kan vara en räddningslina, ispik, livboj, gren eller någonting annat som du och den drabbade kan hålla emellan er.
  • Försök att ta det lugnt, både på is och i vattnet. Ta djupa andetag och håll huvudet ovanför ytan.
  • Närma dig vaken från samma håll som den drabbade kom ifrån. Där finns is som håller. Säkra dig gärna med en räddningslina om möjlighet finns.

Risk för tunn is

Tänk på att ny is, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag.

Isens svaga punkter är vanligen områden runt uddar, broar, bryggor, vassruggar, avloppsmynningar, grund, sund, utlopp och inlopp.

Läs gärna mer om issäkerhet på Issäkerhetsrådets webbplats.