Två silhuetter som åker skridsko på en sjö.

Vintersäkerhet

Förbered dig för säkra vintermånader, såväl i trafiken som vid skridsko- eller fiskeutflykterna på isen.

I trafiken

Se till att du som fotgängare och cyklist syns i vintermörkret.

Din cykel ska vara utrustad med reflexer och godkänd belysning. Tänk på att inte komma ut på vägen för snabbt i gaturkorsningar eftersom det kan vara halt på vägen och svårt för bilister att stanna i tid.

Gatubelysningen hjälper dig som fotgängare och cyklist att se men innebär inte att du syns av bilister. Använd reflexer på båda sidor om kroppen. De syns bäst om de hängs lågt och rör på sig när du går. Läs mer om varför och hur du bör använda reflexer.

Som bilist är det viktigt att ta det extra försiktigt och alltid hålla avstånd till framförvarande fordon. Tänk också på att avfarter och småvägar kan vara extra hala när du svänger av från en större, saltad väg.

Vid vinterkörning

Se till att vara väl förberedd när du ska ge dig ut i trafiken vid vinterväglag och mörker. Förutom godkända vinterdäck bör du ha med dig:

  • Spade
  • Bogserlina
  • Reflexvästar
  • Startkablar
  • Reservbränsle
  • Varningstriangel, gärna en extra för att kunna varna åt båda håll
  • Första hjälpen-material

Snökedjor att montera på bilens drivande hjul rekommenderas också. Se till att du i förväg har övat för att kunna använda dem på ett säker sätt i ett akut läge.

Läs gärna mer om säkerhet i vintertrafiken på dinsäkerhet.se.

Läs mer om vinterdäck och vad som klassas om vinterväglag hos Transportstyrelsen.

Ut på isen

Det finns ingen helt säker is. Ha med dig en ispik för att testa isens tjocklek. För att kunna gå på isen ska det finnas minst 10 cm kärnis som är hård och genomskinlig. Mörkare färg tyder på en tunnare is. Ge dig inte ut ensam, en kompis är bästa livräddaren. Vi rekommenderar att ni alltid har med er isdubbar, ispik, flythjälp, räddningslina, visselpipa och mobiltelefon. Om någon går genom isen, ring 112 och använd en förlängd arm för att få upp personen ur vattnet.

Identifiera isens svaga punkter så som uddar, broar, bryggor, avloppsmynningar och inlopp.

Läs gärna mer om issäkerhet på dinsäkerhet.se.

Istappar och snöras från tak

Håll tak rena från snö och istappar. När temperaturen växlar och snön på taket smälter och fryser om vartannat bildas hårda iskakor som kan rasa ner och orsaka skador.