Närbild på julgranskula och julgransljus i en julgran.

En god och säker jul!

Under vinterhalvåret ökar antalet bostadsbränder. Kom ihåg att släcka ljusen, var noga med att stänga av spisen och se till att brandvarnarna fungerar.

Den 1 december är det Brandvarnardagen. Vi uppmanar då alla att testa sina brandvarnare, och allra helst byta batteri, för att säkerställa att de fungerar.

Du testar genom att trycka på testknappen. Hör du en larmsignal fungerar den. Om den inte larmar måste du byta batteri eller hela brandvarnaren. Hjälp gärna äldre och funktionsnedsatta personer i din närhet så att även de har ett fungerande brandskydd.

En fungerande brandvarnare ger en tidig varning vid brand, vilket ger dig möjlighet att ta dig ut på ett säkert sätt. En tidigt upptäckt kan också göra att du själv kan släcka branden innan den vuxit sig stor. Ha minst en brandvarnare per våningsplan och placera dem i hallen eller nära sovrummet.

Under vinterhalvåret ökar antalet bostadsbränder

Vi på räddningstjänsten vill ge några enkla råd för att motverka brand i advent och juletid.

  • Lämna aldrig levande ljus obevakade. Ha som regel att den som tänder ljuset också ska släcka det.

  • Använd obrännbara ljusstakar och ta bort brandfarliga dekorationer så som mossa, bomull och plastdetaljer.

  • Sätt upp en lapp på ytterdörrens insida med frågan ”Har du släckt ljusen?”.  Det är en bra påminnelse.

  • Förvara tändstickor och tändare utom räckhåll för barn.

  • Julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att dra ut stickkontakten ur vägguttaget. En timer är också ett bra hjälpmedel.

  • Ta för vana att dra ur laddare till elektrisk utrustning när du inte är hemma.

  • Bortglömda spisplattor är en vanlig brandorsak. Ta en extra koll efter att du värmt glöggen eller kokat knäcken.

  • Visst är det mysigt att krypa upp framför brasan, men se till att eldstaden är sotad och brandskyddskontrollerad samt att askan hanteras på ett säkert sätt.

  • Alla bör ha släckutrustning i form av en sexkilos pulversläckare och en brandfilt. Saknar du eller dina nära och kära sådan utrustning? Då är det ett bra julklappstips!

Vi på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund önskar dig en god och säker jul!