Julsäkra råd i adventstid
Under vinterhalvåret ökar antalet bostadsbränder. I år kommer många av oss att spendera mer tid än vanligt hemma, även i juletid. Därför vill vi på räddningstjänsten uppmana alla att testa sina brandvarnare, och allra helst byta batteri.
Testa genom att trycka in testknappen. Hör du en larmsignal fungerar den. Om den inte larmar måste du byta batteri eller hela brandvarnaren. Hjälp äldre och andra personer i din närhet vid behov så att även de har ett fungerande brandskydd hemma.
En fungerande brandvarnare ger en tidig varning vid brand och möjlighet att ta dig ut på ett säkert sätt. En tidigt upptäckt kan också göra att du själv kan släcka branden innan den vuxit sig stor. Ha minst en brandvarnare per våningsplan och placera dem i hallen eller nära sovrummet. Se till att brandvarnaren är CE-märkt.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har en gratis tjänst där du får SMS-påminnelse om att testa brandvarnaren hur ofta och när du vill: skyddadigmotbrand.se.
Skydda dig och ditt hem mot brand
Släckutrustning
Alla bör ha släckutrustning hemma i form av en sexkilos pulversläckare och en brandfilt. Saknar du eller dina nära och kära sådan utrustning är det ett bra julklappstips.
Uppsikt på levande ljus
Ha som regel att den som tänder ljuset också släcker det. Sätt gärna upp en påminnelse på ytterdörren så att du inte lämnar hemmet med tända ljus.
Obrännbara ljusstakar
Ta bort brandfarliga dekorationer så som mossa, bomull och plastdetaljer.
Håll koll på spisen
Bortglömda spisplattor är en vanlig brandorsak. Håll uppsikt så att maten inte bränns vid och ta en extra koll efter att du värmt glöggen eller kokat knäcken. Släck aldrig en spisbrand med vatten! Kväv lågorna med ett kastrullock, en plåt eller en brandfilt.
Elda rätt
Visst är det mysigt att krypa upp framför brasan, men se till att eldstaden är sotad och kontrollerad och att askan hanteras på ett säkert sätt.
Elektriskt ljus
Julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att dra ut stickkontakten ur vägguttaget. En timer är också ett bra hjälpmedel. Se till att alla kablar och kontakter är hela.
Ladda säkert
Ta för vana att dra ur laddare till elektrisk utrustning när du inte är hemma. Använd aldrig elapparater med skadade kablar.
Vi på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund önskar dig en god och säker jul!