Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund

  • Bollebygd
  • Borås
  • Mark
  • Svenljunga
  • Tranemo
  • Ulricehamn
Sök  

Anställningstester RiB

För att bli anställd som brandman i beredskap krävs godkända resultat på våra anställningstester.

Arbetsprov på rullmatta
6 minuters gång på rullmatta med larmjacka, larmbyxa och belastning på cirka 20 kilo på ryggen, bandhastighet 5,6 km/h, lutning 14 %. Belastningen motsvarar 250 watt. 

Simtest
200 meter valfritt simsätt samt 50 meter ryggsim på för personen snabbast möjliga tid samt 25 meter livräddning med docka. Syftet är att fastställa den sökandes simkunnighet och förmåga att utföra livräddning samt vattenvana och vilja.

Höjdprov
Gång i utskjutstege upprest i full längd, cirka 10 meter. Den sökande ska ha utryckningskläder och vara försedd med säkerhetslina. Syftet är att fastställa om den sökande är höjdrädd.

Rökdykartest och fysisk test
Test av styrka, balans och koordination i samband med rökdykarmomentet. Den sökande ska bära utryckningskläder, andningsapparat med siktskiva och genomföra ett arbetsprov. Syftet är att fastställa eventuella obehag mot trånga utrymmen eller obehag mot att bära andningsmask samt att fastställa förmåga att tillgodogöra sig information och genomföra fysisk uppgift samt att testa den sökandes styrka, uthållighet, balans, koordination och logiska tänkande.

Tekniktest
Lösa arbetsuppgift utifrån skriftlig instruktion. Syftet är att fastställa den sökandes kunskaper i teknik och förmåga till logiskt tänkande.

Intervju
Syftet med intervjun är att få kompletterande information och uppfattning om personens förutsättningar att tjänstgöra som brandman samt lämna information om våra anställningsvillkor med mera.

När samtliga ovanstående tester är genomförda sker en uttagning. Uttagna personer kallas till hälsoundersökning, inkl. alkohol- och drogtest, hos vår företagshälsovård.

Har du frågor kring våra anställningstester?
Sektionschef RiB 
Markus Bodén
033-17 29 86
markus.boden@serf.se

2018-10-08