Att rädda hjärtan ❤️

Vi uppmärksammar Alla hjärtans dag genom att sprida information om vikten av att kunna hjärt-lungräddning och att våga ingripa vid ett misstänkt hjärtstopp. Vet du hur man räddar hjärtan?

Varje år drabbas omkring 5 000 personer av hjärtstopp utanför sjukhus. 500 av dessa räddas till livet.

Vid ett hjärtstopp gäller det att agera snabbt. En hjärtstartare i kombination med hjärt-lungräddning är det enda sättet att rädda liv.

Ju tidigare HLR startas desto större blir chansen att överleva.

Se vår brandinspektör Camilla visa hur du ska agera vid misstänkt hjärtstopp

Vid misstänkt hjärtstopp

HLR-rådets allmänna rekommendationer till allmänheten under pågående pandemi är att endast utföra kompressioner utan inblåsningar samt att undvika medvetandekontroll där du lägger ansiktet mot den drabbades mun.

Är personen grå, slapp och livlös? Utgå ifrån att det är ett misstänkt hjärtstopp.

  • Starta hjärt-lungräddning omedelbart! Kompressioner mitt på bröstkorgen, 5-6 cm ned i en takt av 100 per minut.
  • Larma 112.
  • Fortsätt med hjärt-lungräddning tills professionell hjälp anländer.
  • Finns det hjärtstartare tillgänglig, använd den - även om du inte har utbildning. Hjärtstartaren berättar för dig vad du ska göra. 

I fall med personer utan misstänkt eller bekräftad smitta ska HLR utföras enligt följande riktlinjer: 

  • Kontroll av medvetande
    Ta tag i personens axlar, skaka försiktigt och försöka att väcka hen, ropa "Hallå, är du vaken?". Om personen inte vaknar ska du kontrollera andningen.
     
  • Kontroll av andning
    Kontrollera om personen andas normalt. Lägg ditt öra nära personens näsa och mun, lyssna och känn efter andetag, se samtidigt på bröstkorgen om den höjer sig.

    Om personen har onormal andning eller inte andas alls (eller om du är osäker), ska du bedöma det som ett hjärtstopp. Larma 112 och sätt på mobiltelefonens högtalarfunktion. Larmoperatören hjälper dig hur du ska göra HLR. Starta med 30 bröstkompressioner följt av 2 inblåsningar.

  • Bröstkompressioner
    Lägg din handlov mitt på bröstkorgen, lägg den andra handen ovanpå den första. Knäpp ihop fingrarna. Tryck med raka armar ned bröstkorgen 5-6 cm. Håll en takt av 100-120 kompressioner/min. Tryck 30 gånger.

  • Inblåsningar
    Öppna luftvägen: lyft upp hakan och böj huvudet bakåt. Håll en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill personens mun och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig.
    Gör 2 inblåsningar.

  • Fortsätt med HLR 30:2
    Fortsätt tills ambulanspersonal/räddningstjänst tar över, eller att personen andas med normala andetag. Minimera avbrott i HLR.

  • Hämta hjärtstartare
    Om ni är flera som hjälps åt, ska en starta HLR och den andra larma 112 och hämta närmaste hjärtstartare. Anslut och följ de talade råden.

HLR på barn

Barn-HLR skiljer sig från hjärt-lungräddning på vuxna. 
Läs mer om hur du gör barn-HLR på HLR-rådets webbplats

Appen Rädda Hjärtat

Vi vill slå ett slag för appen Rädda Hjärtat. HLR-rådet beskriver den såhär: Appen Rädda Hjärtat innehåller livsviktig kunskap i flera avsnitt där du i lugn och ro kan lära dig mer om HLR och hjärtstartare. Appen har en intuitiv funktion som kan användas i en akut situation i samband med plötsligt hjärtstopp.

Ladda ned appen för Android.

Ladda ned appen för iOS.