Fristad RIB
I Fristad har det funnits brandkår sedan 1935. Det som började som en frivillig kår åt Fristads Skyddskläder är idag en välmående kår med god tillväxt. Platschef Morgan Johansson ser positivt på framtiden med två sökande på väg in och nyrenoverade lokaler.
2017-10-01
En regntung onsdagskväll lyser det i lektionssalen i Fristads brandstation. Framför den ljusa tegelbyggnaden är det fullt av parkerade bilar. Inne i lokalerna pågår HLR-övning för fullt tillsammans med Borgstena räddningsvärn. Just ikväll övas HLR på barn och spädbarn.
Kåren täcker ett relativt stort område och utgår från Fristad med cirka 3 500 invånare och vidare ut mot Sparsör, Tämta och Vänga.
- Uppskattningsvis har vi åtta till tiotusen invånare i området, säger Morgan.
I Fristad har de anställda sju minuter på sig från att sökaren larmar till dess släckbilen ska rulla ut genom stationsporten.
- Vi är ofta iväg på fem minuter, säger Morgan.
Han tippar på att dagens stationsbyggnad uppfördes som brandstation under 50-talets slut. Under året har stationens duschutrymme och bastu totalrenoverats. Numera finns ett separat utrymme för kvinnor, varav det i kåren idag finns en.
- Renoveringen blev toppenbra, säger Morgan.
Kåren har även tillsammans renoverat övervåningen med kontorsdel, lektionssal och liten köksdel. I lektionssalen sitter en effektfull fototapet från en övning med släckning av en brinnande bil.
I vagnhallen står 52-1610 släckbil, Volvo från 1997 och 52-1650, VW Transport från 1999.
- En ny släckbil behöver vi och då borde vi också få in en skärsläckare i kåren, säger Morgan.
Med 42:an som stäcker sig genom samhället är det övervägande trafikolyckor men också automatlarm som kåren larmas till. Under förra året rycktes de ut på 106 larm.
- Det är inte lika ofta det brinner, säger Morgan.
I snitt har larmen legat kring hundrastrecket de senaste åren. Inom området finns bland annat sågverket i Borgstena och ett antal industrier.
Kåren har ett stort antal anställda som pendlar till sina arbetsplatser.
- Det är nog bara sju till åtta stycken av oss som håller dagtidsberedskapen i veckorna. Det blir i princip varje dag, säger styrkeledare Håkan Thulin.
Kåren har just nu två sökande som i dagarna genomgått preparandutbildning men har två veckors rökdykarutbildning kvar i höst innan de ingår i kåren fullt ut.
- Med våra nytillskott blir vi 24 anställda men två av dem delar på en tjänst så i praktiken är vi 23, säger Morgan.
Kåren är uppdelad i fyra grupper med fem brandmän i vardera. Till skillnad från många andra har kåren inte haft några bemanningsproblem under sommaren.
- Jag är fantastiskt tacksam. Vi ställer upp för varandra. Ett exempel är när en av oss fick ryggskott och bad om täckning i vår Messenger-grupp. Efter 3 minuter var det löst, säger Morgan.
Han menar att även om sammanhållningen är god kan den alltid bli bättre.
- Just nu planerar vi för en gemensam after work med brännboll, det ska bli roligt, säger Morgan.
Morgan Johansson började i Borgstena räddningsvärn 1988 men har nu tjänstgjort 10 år i Fristad efter en flytt till orten.
- Att det blev fler larm var bara roligt, säger han.
Ett minnesvärt larm var en stor brand på sågverket i Borgstena.
- Brinner hela Borgstena, minns jag att jag tänkte, säger Morgan.
Den stora lagerbyggnaden brann ned men brandmännen lyckades rädda intilliggande byggnader och ingen människa kom till skada.
1 januari 2016 tillträdde Morgan som platschef efter en omröstning på stationen där han vann en skrällseger.
- Det är inte pengarna som lockar. Man måste ha intresset med sig och jag är något av en brandkårsnörd, säger han med ett skratt.
Arbetet som RiB ser han som roligt och omväxlande ihop med god kamratskap.
- Man vet inte vad som väntar när larmet kommer, det gillar jag. Att rädda liv är det naturligtvis ingenting som slår, säger han.
Hans ordinarie yrke som sågverksarbetare och truckförare på Borgstena sågverk är ett i mängden av den yrkeskunskap som finns kåren - allt ifrån sjuksköterska till vaktmästare, målare och egenföretagare.
Det har skett stora förändringar i kåren under de två senaste åren. När Morgan tillåter sig att blicka framåt är det med tillförsikt.
- Det kommer att bli bra. Vi har renoverat lokalerna och bara det kan vi leva länge på. Får vi sedan nya fordon bidrar det till att stärka kåren ytterligare, säger Morgan.