Töllsjö räddningsvärn
I Töllsjö finns ett av SÄRF:s räddningsvärn. Värnet, med anor från 40-talet, har anledning att fira i höst då det i slutet av november är dags för invigning av Töllsjö nya brandstation.
2016-11-01
Vägen till en ny brandstation har dock tagit tid. Bollebygds kommun har haft medel avsatta för en ny station, men inte hittat en fungerande lösning då en nybyggnation skulle inneburit för höga hyreskostnader för räddningstjänstförbundet. Värnet kom då med förslaget att bygga på privat mark där SÄRF och kommunen kunde dela på hyreskostnaden. Så blir nu fallet.
- Det har varit slitsamt och vi har jobbat stenhårt för det här. Jag trodde inte på det innan första spadtaget var taget, men nu är vi snart i hamn, säger platschef Jan Henriksson.
Ideella krafter har tillsammans med räddningsvärnet gjort en hel del arbete för att färdigställa den nya stationen. – ”En lördag samlades vi tjugo stycken och jobbade en hel dag. Vi målade utsidan, spacklade väggar och satte plåt i vagnhallen. Det är ett prov på den berömda Töllsjöandan”, berättar Janne.
Värnet larmas omkring 10–15 gånger per år. En av larmtyperna är IVPA där förkortningen står för I väntan på ambulans. Två av SÄRF:s sex räddningsvärn har kompetensen, varav Töllsjö är ett av dem. De larmas ut på exempelvis hjärtstopp och medvetslöshet, allt för att vinna viktiga minuter.
- Vi ersätter på inget sätt en ambulans, men vi har sjukvårdsutbildning och en hjärtstartare för att kunna göra en insats innan ambulansen kommer fram. Ofta dröjer det omkring en halvtimme innan den är på plats.
Värnet har åkt på IVPA-larm sedan 2011. – ”Vi gick utbildningen ideellt och man kan säga att det genomsyrar allt vi gör. Vi gör detta för bygdens skull. Det är en trygghet att det finns ett värn, en brandbil och folk som ställer upp”.
Varje vår och höst övar man tillsammans med kåren i Bollebygd. Ofta handlar det om insatsövningar, men den här gången väntar objektorientering i Töllsjö. Totalt övar värnet strax över 30 timmar per år. Utöver det ses brandbil och materiel över varje vecka så att allt fungerar när larmet går.
Räddningsvärnspersonal har ingen beredskap utan rycker ut om de har möjlighet.
- Det har aldrig hänt att ingen kommit. Under alla mina år är det en gång som bilen inte rullat ut och då var det på grund av att de två killarna som kom inte hade C-körkort. Vi är sårbarare dagtid, men 90 procent av gångerna är vi full styrka.
Full styrka innebär fem personer, så många det finns plats för i brandbilen. Totalt ingår 11 personer i värnet, men inom kort står man inför en generationsväxling och ser gärna att intresserade hör av sig. – ”Och gärna tjejer! De klarar detta lika bra som vi killar. I den nya stationen finns två omklädningsrum så den biten är heller inga problem”, säger Janne.
Han nämner gemenskapen ihop med att det är spännande och lärorikt som anledningar till varför han blivit kvar i värnet sedan 1982. Janne är också engagerad i föreningen Sveriges frivilliga brandvärnsförbund. I det arbetet menar han att det blir tydligt att SÄRF är en föregångare när det kommer till att ta tillvara på räddningsvärn.
- SÄRF ligger långt framme i metoder och materiel och för att vara ett värn har vi jättebra grejer. Inom SÄRF får räddningsvärn, precis som deltidsbrandmän, preparandutbildning. Det är unikt!
I Töllsjö bor ungefär 1 200 personer. – ”De flesta känner varandra på ett eller annat sätt, det blir tajtare här på landet. Att vi har lokal- och personkännedom är en styrka och vi bidrar som sagt till tryggheten här i byn”.
Den nya brandstationen är drygt 100 kvadrat större än den gamla och rymmer utöver vagnhall också omklädningsrum, kök och lektionssal. Värnet ser stora möjligheter med de nya ytorna och planerar bland annat för utbildningsgenomföranden.
Lördagen den 26 november är det dags för invigning och det firas med öppet hus. Portarna till Töllsjös nya brandstation kommer att stå öppna mellan 12.00-16.00 och klockan 13.00 invigs stationen av SÄRF:s förbundsdirektör Jill Jingbrant. Räddningsvärnspersonalen hoppas på stor uppslutning och besökarna kommer bland annat kunna lära sig hjärt-lungräddning och prova på att släcka en brand med handbrandsläckare. För de yngre kommer den så kallade kryp- och krälcontainern att finnas på plats.
Till sist vill Töllsjö räddningsvärn skicka med viktig information: - ”Det finns de som tycker det är lite retligt att behöva ringa brandkåren när något hänt – tänk inte så! Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite. Vi vet att det finns de som tror att det kostar pengar att ringa 112, men så är det inte. Ring om du behöver hjälp!”.