Rådigt ingripande vid brand

Vi uppmärksammar Leylas rådiga insats! Vid en brand på spisen gjorde Leyla precis så som man ska göra när det brinner i olja – hon kvävde elden med en brandfilt, utrymde lägenheten och stängde dörren.

Tisdagen den 30 juni larmades vi på räddningstjänsten till en förmodad köksbrand i en lägenhet i stadsdelen Norrby i Borås. Vid framkomst kunde brandpersonalen konstatera att branden var släckt och att de boende gjort precis så som man ska göra i händelse av brand i olja på spisen. Elden hade kvävts med en brandfilt innan, alla i lägenheten utrymt och stängt dörren.

Vi på räddningstjänsten har tillsammans med AB Bostäder uppmärksammat Leyla Mahamed Mahamuds agerande.

- Leyla har gjort alla rätt. Vi jobbar för att allmänheten ska kunna hantera en olycka själva och detta är ett exempel på just det. Hon har släckt branden och begränsat potentiella skador på hälsa, egendom och miljö. Det går inte att nog poängtera vikten av att ha kunskap om hur man hanterar en nödsituation och att ha brandvarnare och släckutrustning i hemmet, säger Räddningschef Andreas Leandersson.

Branden släcktes med en brandfilt som AB Bostäder utrustat alla sina hyreslägenheter med. Vid en samling på Borås brandstation den 8 juli fick Leyla ta emot en ny brandfilt samt plakett och blommor som tack för hennes rådiga insats. 

Vet du hur du agerar vid en brand?

Klicka här för att läsa mer om brandskydd i hemmet. Och kom ihåg, försök aldrig släcka brinnande olja med vatten. Det förvärrar brandförloppet. Använd istället en brandfilt, ett lock eller en plåt för att kväva elden.