Glad och säker påsk

Vi på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund önskar glad påsk genom att dela med oss av råd för ett säkert firande!

Följ rekommendationer

För att minska spridningen av coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt. Följ myndigheters regionala rekommendationer. Aktuell information finns på www.krisinformation.se.  

Är resan nödvändig?

Påsken brukar vara en av landets stora trafikhelger då många tar bilen till firanden med släkt och vänner. För att bromsa spridningen av Covid-19 uppmanas alla att undvika onödiga resor. Om du behöver resa, gör det smittsäkert.

Ska du ut på vägarna råder vi, som alltid, till respekt medtrafikanter emellan. Visa hänsyn och stressa inte i trafiken. Håll hastighetsbegränsningarna och avstånd till nästa fordon.

Läs mer om säkerhet i trafiken här.

Säker på cykel

Lagom till påsk plockas cykeln fram för säsongen. Se till att hela familjens cyklar har fungerande ringklocka och bromsar. Ska ni cykla i mörkret gäller det att cyklarna har reflexer och belysning.

Och du, kom ihåg hjälmen!

Läs mer om att vara säker på cykel här.

Iaktta stor försiktighet vid eldning utomhus

Vi uppmanar allmänheten till stor försiktighet i samband med eldning utomhus. Uppmaningen innefattar även påskbrasor och fyrverkerier. Tänk särskilt på att undvika folksamlingar i samband med eventuella påskbrasor och firanden.

All eldning sker under eget ansvar. Inget eldningsförbud råder, men i vårsolen blir fjolårsgräset torrt och tänder lätt. Så här års kan brandrisken variera från dag till dag. Håll dig uppdaterad om hur brandrisken ser ut där du befinner sig via appen Brandrisk ute. Via vår startsida, www.serf.se, finns aktuell information om brandrisk i vårt område som innefattar kommunerna Borås, Bollebygd, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.

Vi uppmanar som sagt till stor försiktighet vid eldning utomhus. Det krävs ofta stora resurser för att hantera gräs- och skogsbränder. Resurser som nu behövs för att hantera andra typer av larm i de speciella tider som råder med anledning av Covid-19.

Läs mer om eldning utomhus här.
Läs mer om säkert fyrverkeri här.