En person i flytväst sitter i en motorbåt och tittar in i kameran.

Bär flytväst på sjön

Efter simkunnighet och vattenvana är flytväst eller flytkläder den bästa livförsäkringen mot drunkning.

Att välja rätt väst

Det finns flera olika plagg och västar som hjälper oss att flyta. Vilken som passar bäst är beroende på vad du tänker syssla med. Men en sak är säker: Den bästa flytvästen är den som du är beredd att ha på dig.

Flytvästar brukar ha en märkning som talar om vilken viktklass de är avsedda för. Det är viktigt att flytvästen sitter bra. Med det menas framför allt att den inte sitter för löst på kroppen. Om den sitter för löst kommer den att flyta upp över axlar och huvud om bäraren hamnar i vattnet. I värsta fall kan personen till och med glida ur västen. De flesta västar och många flytplagg är försedda med grenband. Grenband håller västen bättre på plats och bäraren får ett bättre flytläge. Flytväst för barn bör alltid ha grenband.

Vänligen acceptera användandet av cookies för att se videon

Ändra inställningar

Flytväst räddar liv

I Sverige omkommer i genomsnitt cirka 30 personer per år i fritidsbåtsolyckor. Oftast inträffar olyckorna nära land och i lugnt väder. Fall över bord och kantring är de vanligaste orsakerna till olyckorna. Det plötsliga, oväntade fallet är en helt annan sak än att frivilligt hoppa i sjön i samband med bad och lek.

Hälften av de omkomna är män över 50 år. Fler än hälften har druckit alkohol. Endast en av tio drunknade bär flytväst eller flytplagg. Många av dessa dödsolyckor hade kunnat undvikas.

Analys genomförd av Transportstyrelsen/Sjösäkerhetsrådet och Svenska Livräddningssällskapet för omkomna genom drunkning i fritidsbåtsolyckor de senaste tio åren visar att hälften förmodligen skulle kunna ha överlevt om de använt flytväst.

Vi på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund är en av landets räddningstjänster som har räddningdykare. Varje år larmas vi till ett tiotal drunkningslarm, majoriteten under sommarmånaderna.

Båtvett

  • Använd alltid flytväst! Det finns ingen bra ursäkt för att inte använda flytväst.
  • Var inte fler personer i båten än vad den är avsedd för.
  • Sitt alltid i båten.
  • Om du trillar i vattnet – stanna vid båten, vifta med armarna för att påkalla uppmärksamhet och ropa på hjälp.
  • Meddela alltid var du ska åka och när du tänker komma tillbaka.
  • Ge dig inte ut ensam på längre turer.