Utrymning av offentliga lokaler

Du kan påverka din egen säkerhet i en offentlig lokal. Upplever du att det är för mycket folk i en lokal ska du naturligtvis inte gå in.

Leta efter den gröna skylten

Ta för vana att när du kommer till en festlokal, diskotek, bio, hotell, varuhus, restaurang och liknande lokaler kontrollera var utgångarna finns. Titta efter den gröna skylten.

Kontrollera utgångarna

Se till att utgångarna inte är blockerade. Kontrollera gärna någon gång att de går att öppna. Om det uppstår brand eller annat nödläge bege dig lungt till närmaste utgång (spana efter den gröna skylten).

Ta alltid ett larm på allvar. Agera direkt.

Röken dödar - kryp under

Det är röken som dödar. Vid alla bränder utvecklas giftig rök. Brandröken innehåller många olika giftiga ämnen, till exempel cyanväte. Om du inandas brandrök kan du vara medvetslös på mindre än en minut. Blir lokalen rökfylld - kryp ut under röken. Längst nere vid golvet finns det som regel frisk luft längre tid.

Verklighetens brand är inte som på film

Verkligheten vid en brand är hemsk. Den giftiga röken kväver snabbt, det blir kolsvart och oerhört varmt. Det är inte som på film, att hjälten kan springa in i ett utrymme som brinner.