Inför resan

På resande fot kan brandskydd och säkerhet variera kraftigt. Vissa länder har långt kvar till den nivå på brandskydd vi i har här i Sverige. Vi vill ge dig några goda råd för att öka tryggheten i ditt resande. Att tänka efter före hjälper dig om olyckan skulle vara framme.

Resebrandvarnare

En smart investering är en resebrandvarnare att sätta upp i ditt hotellrum. Den lokala brandsäkerhet är tyvärr inte alltid att lita på. Kontrollera att batterierna är utbytta och brandvarnaren fungerar innan avresa.

ICE

Genom att lägga in förkortningen ICE, In Case of Emergency, före namn på anhörig i mobiltelefonens kontaktlista vet räddningstjänsten vem du önskar blir kontaktad vid olycka. ICE är på väg att bli internationell standard så har du inte redan det inlagt är det en god idé inför resan. Använder du knapplås kan det vara en idé att fotografera kontaktuppgifterna och ha som bakgrundsbild. På iPhone finns möjligheten att via appen Hälsa lägga in ICE-kontakter. De nås då via valet "Nödsamtal" även om knapplåset är påslaget.

Nödnummer

Lägg in aktuellt nödnummer för det land du besöker och se till att ditt mobilabonnemang fungerar. Även svenska ambassaden i landet och försäkringsbolagets internationella telefonnummer är en god idé att ha sparade. Där kan du få hjälp i en nödsituation.

Utrymning

Bor du på hotell finner du vanligen utrymningsplanen på insidan av hotelldörren. På flygplan finns den vanligen i ryggstödet framför dig och flytvästen under ditt säte. Notera de olika utrymningsvägar som finns. Åker du färja, se till att även lokalisera livbåtar och flytvästar.