Årets viktigaste utmaning - #pipmedomtanke

Under vinterhalvåret ökar antalet bostadsbränder. En stor andel av bränderna kan kopplas till eldstad och skorsten. Glömd spis är en annan vanlig brandorsak. Just nu spenderar vi mer tid hemma än vanligt, vilket gör risken för brand än större. Med denna bakgrund startar Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund en utmaning. 

- Just nu kan vi inte träffa allmänheten så som vi brukar. En digital utmaning känns därför som en bra lösning och något som ligger i tiden, säger Sandra Eidergren, kommunikatör.

Räddningschef Andreas Leandersson startar idag utmaningen på SÄRF:s sociala medier med att skicka den vidare till en rad andra räddningstjänster. Förhoppningen är att ett stort antal väljer att anta den och i sin tur uppmana nära och kära, vänner och bekanta att göra detsamma.

SÄRF har också kontaktat individer, inom olika branscher, med information om #pipmedomtanke. – "Vi hoppas att lokala profiler bidrar till att utmaningen får stor spridning och att många inspireras till att själva anta utmaningen", säger Andreas Leandersson. 

Anta utmaningen

- Ta en selfie eller spela in en kort film när du testar din brandvarnare hemma.
- Inled gärna filmen/inlägget med ”Räddningstjänsten har gett mig en utmaning, att testa min brandvarnare. En fungerande brandvarnare ger en tidig varning vid brand och kan rädda liv”.
- Tryck på brandvarnarens testknapp. Piper den vet du att den fungerar! Om den inte piper är det dags att byta batteri eller köpa ny brandvarnare.
- För utmaningen vidare genom att uppmana en eller flera personer att testa sina brandvarnare. Nämn dem gärna i filmen och tagga dem i ditt inlägg. 
- Tagga @raddningsarf i ditt inlägg på sociala medier.
- Använd hashtagen #pipmedomtanke

Tänk på att ha ett öppet konto för att inlägget ska kunna delas i våra kanaler.

Tack för att du bidrar till fler brandsäkra hem! #pipmedomtanke löper fram till jul med syfte att få allmänheten att testa sin brandvarnare. Fungerande brandvarnare ger en tidig varning vid brand och kan rädda liv. 

Klicka här för att läsa mer om brandskydd i hemmet.